Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tömjén

A tömjénfa


A balzsamfélék családjába tartozó tömjénfa (Boswellia serrata) India, Észak-Afrika és Dél-Arábia területein honos növény. A fa kérgéből kinyert mézgás gyantát ősidők óta, számos kultúrában alkalmazták. Már a bibliai időkben is használták áldozati célra, aromás illatával luxuscikknek számított. Távol-Keleten évszázadok óta gyógyító szerként, az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt alkalmazták, ugyanis gazdag biológiailag aktív anyagokban. Hatékonyságát a modern kutatások is alátámasztják. Gyulladáscsökkentő hatása hasonló, mint egy nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszeré. Svájcban a tömjén kivonatot gyógyszernek ismerték el.

 

Feldolgozás

                                                                                                                                                                                                                                                      

A tömjéngyanta betakarítása Indiában tavasszal kezdődik és több hónapig is eltart. A munka során, idővel a minősége egyre jobb és tisztább lesz, ezért csak a késői gyűjtést használják fel a kivonat készítéséhez. A tömjéngyantát a fa kérgének bemetszésével nyerik ki. A "sebhelyeken" összegyűlt mézgás anyagot leválasztják, majd több héten át, természetes közegben, levegőn szárítják. A kivonat készítése hagyományos extrakciós eljárással történik.

Tömjén kivonatunk rendkívül magas, 85 % boswellin-sav hatóanyag tartalommal bír. Nagyon fontos, hogy csak a tömjén kivonat rendelkezik jelentősebb gyógyhatással, ezért nem szabad összetéveszteni a tömjén gyantájának olcsó őrleményével, melyben az acetil - BA alig van jelen!

 

A tömjén kivonat alkalmazási területei

 

Népi gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák a tömjént fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az elmúlt 25 évben egyre nagyobb figyelmet kapott a tudósok részéről, hogy mindjobban meghatározzák gyógyászati ​​hatásait és azonosítsák azokat az összetevőket, amelyek felelősek az eredményekért. A Boswellia serrata farmakológiai hatásait főként a boswellin savaknak, különösen a 11-keto-b-boswellinsavnak (ß-KBA) és az acetil-11-keto-b-boswellinsavnak (ß-AKBA) tulajdonítják.

A tömjén kivonat erős gyulladáscsökkentő hatása felér a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek eredményességével. Megakadályozza az ízületi szövetek leépülését, szerves kalciumtartalmával igen eredményes csonterősítő. Reumás és kopásos ízületi gyulladás ( rheumatoidarthritis, oszteoartritis) esetén csökkenti a gyulladást, az ízületek duzzanatát, hozzájárul a porcok erősítéséhez, enyhíti az izommerevséget, javítja a gyulladt ízületek vérellátását.

Alkalmazása Gyomor - bél traktus betegségeinél, fekélyes vastagbél gyulladásnál, Chron-betegségnél is hatásos, csökkenti a gyulladást, javítja a gyomorfekéllyel, gyomorhuruttal küzdők állapotát.

A tömjén kivonat asztma, légúti allergia, fertőzések kiváló ellenszere, csillapítja a köhögést, enyhíti a rekedtséget, hörghurutot. Gyulladásos bőrbetegségek, pikkelysömör és tályogok tüneteit csökkenti.

Svájcban a tömjén kivonatot gyógyszernek ismerték el. Számos kutatás támasztja alá, hogy sikeresen alkalmazható rákos betegeknél, határozottan javítja állapotukat. Ez esetben a kívánt eredmény emelt dózis alkalmazásával érhető el. Hatóanyagai képesek felszámolni a rákos sejtek kialakulását. Felismerik a daganati sejteket, átírják azok DNS-ét, ezzel megállítják a sérült DNS-kódok terjedését. Túladagolni nem lehet, ugyanis a tömjén kivonatnak nincs ismert mellékhatása és ismert kölcsönhatása más gyógyszerekkel, ellentétben a gyanta őrleményével. Mindegyik daganattípusra alkalmazható, de a hormonális indíttatású daganatfajtákra különösen jó hatást gyakorol.

Mindezek mellett enyhíti a menstruáció görcsöket, a szülés utáni fájdalmakat, valamint régóta ismert afrodiziákum. Legújabb kutatások bebizonyították, hogy a tömjén kivonat jótékony hatású adjuváns terápiának bizonyult akut veseelégtelenségben és CRF-ben szenvedő betegeknél a betegség progressziójának megelőzésére és a vesepótló kezelés szükségességének késleltetésére.

 

Kosárba