Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyógygombák

A gombák fogalma

A gombák általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, amelyek az élővilág egy önálló országát alkotják, elkülönülve a növényektől és az állatoktól. A növényekkel ellentétben, de az állatokhoz hasonlóan szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik. A gombák sejtfala glükánokból és kitinből áll. Bár a glükánok a növényekben, a kitin pedig a rovarok páncéljában is előfordul, egyedül a gombáknál található meg mindkettő. Táplálkozásuk szerint szaprofiták (korhadékokat, elpusztult élőlények maradványait fogyasztják), vagy gyökérkolonizálóak, (a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel), vagypedig az élő gazdaszervezetet lebontó, szerves anyagként hasznosító paraziták. A gombák az egész világon megtalálhatóak, többségük a szárazföldön él, de előfordulnak részlegesen vagy teljesen vízi gombák is.

A gombákat a biológia egyik ága, a mikológia tanulmányozza, beleértve morfológiájukat, genetikájukat, biokémiájukat, gyakorlati felhasználásukat. Nagy szerepet töltenek be az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban.

 

A gyógygombák

 

Európában a gyógygombák fogalma, gyógyászati célú alkalmazása, legtöbb ember számára még újdonságnak számít. A tradicionális kínai orvoslásban azonban már több mint 4000 éve használatosak, mégpedig széles hatásspektrumuk, kiváló egészségmegőrző - és javító, valamint szellemi - fizikai vitalizáló hatásuk miatt. A gyógygombák tehát egyszerre képviselik a tradíciót és számítanak újdonságnak a kiegészítő medicinában.

A táplálkozás élettani oldalát tekintve, a gyógygombák ellátnak bennünket aminosavakkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal és ballasztanyagokkal. Gyógyszertani oldalát tekintve gazdagon támogatnak minket bioaktív elemekkel, mint pl. poliszacharidokkal, glikofehérjékkel, enzimekkel és triperténekkel.
 
A gyógygombák feldolgozása
 
Alapanyagaink beszerzésénél előnyben részesítjük azokat a régiókat, éghajlati övezeteket, ahol azok őshonosak. Ahol optimális éghajlati viszonyok között elegendő idő áll rendelkezésre a növekedési, érési folyamathoz. Lehetőség szerint, vadon élő gyűjtésből származó, kézzel szedett anyagból biztosítjuk a kiváló minőséget, azonban már bizonyos gombafajoknál elérhető a szigorú ellenőrzés mellett előállított, természetes termőközeg. A termesztéshez szükséges szubsztrátumokat (fatörzsek, szalma, vagy fűrészportömbök) megfertőzik a szerves gombaspórával, majd a kifejlett példányokat megfelelő gondoskodás, mellett kézzel szüretelik. Betakarítás után  megtisztítják, felszeletelik, vagy darabokra vágják és alacsony hőmérsékleten (40-60 °C) óvatosan szárítják. Ezáltal megmaradnak az értékes összetevők, a koncentrált egyedi aroma. Ilyen módon 1.000 g nyers gombából kb. 100 g szárított nyerhető ki. Ezt óvatosan púderszerű anyaggá őrlik, mely által intenzívebbé válik a hatóanyagok biológiai hozzáférhetősége.
A gyógygomba kivonatot forró vizes extrakcióval állítják elő, kb. 100 °C fok körüli hőmérsékleten. Ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a hagyományos teakészítésnél. Az eljárás eredményeként, a vízben oldódó értékes komponensek kivonatfőzetként maradnak meg, amelyet porlasztva szárítanak. Ennek a folyamatnak a végén, a gyógygomba kivonatok poliszacharid tartalma (és így a hatóanyag koncentrációja) 30-40 % között is lehet, azaz sokszorosa a tiszta gyógygomba porokénak.
 
A gyógygombák hatása
 
 
A gyógygombák nem csodatévő szerek, azonban természetes hatóanyagaik erejével segítik emésztőrendszerünk működését, erősítik immunrendszerünket - elsősorban a béta-glükánoknak köszönhetően -, ezáltal nagymértékben hozzájárulhatnak számos betegség megelőzéséhez.
Javítják szervezetünk védekezőképességét, ezáltal csökkentve annak esélyét, hogy a szabad gyökök károsítsák a DNS-t, vagy elkapjunk bizonyos fertőzéseket. Segítenek a gyulladások, érrendszeri betegségek, allergiák megelőzésében, feltöltenek energiával, javítják a fizikai és mentális teljesítményünket.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyógygombák gyakori fogyasztásával, jelentősen csökkenthetjük a rosszindulatú daganatok kockázatát. Sőt, a rákellenes gyógygombák az orvosi terápia kiegészítőjeként, a már kialakult rák kiegészítő kezelésében is közreműködhetnek. A gyógygombák bioaktív vegyületei és immunerősítő összetevői, számos más betegségek gyógyulását is felgyorsíthatják.